>Kvaliteta nije trošak, već investicija u budućnost>> >>Fasadu ne renovirate svaki dan - zato odaberite kvalitetu koja traje>> >>Fasaderski radovi koji ističu Vaš dom - naša strast, Vaše zadovoljstvo>> Ukoliko ste zaintersovani da radite sa SOR Duvnjak pozovite 061/768-538>>

usluge

FASADERSKI RADOVI

Fasaderski radovi se odnose na izvedbu toplinske izolacije vanjskih zidova. Stiropor i kamena vuna koriste se najčešće za izradu demit fasade na obiteljskim kućama.   U slučaju da gradite kuću, ovakva izolacija je jedna od zadnjih koraka pri gradnji kuće. Potpuno ju je moguće obaviti i tijekom obnove, no prilikom prve gradnje pazite da su dovršeni ostali veći radovi poput krovišta, limarskih radova, postavljanja prozora, itd. Ili ćete u protivnom morati naknadno uklanjati i oštetiti novu vanjsku fasadu kako biste ove radove završili. Prilikom izrade fasade obratite pozornost i na godišnje doba tj. vanjsku temperaturu zraka jer nije svaka temperatura prikladna za izradu fasade. Najčešći i najefikasniji materijali za fasadu su stiropor i kamena vuna.  Isplativost fasade je uočljiva već u prvoj godini nakon njenog postavljanja, a cijela investicija je isplaćena u potpunosti nakon par godina. Računi za struju, najviše za grijanje i hlađenje prostora se smanjuju i do 50%. Dok se prostor grije optimalno zimi i ne gubi na toplini, tijekom ljeta izolacija će spriječiti pretjerano zagrijavanje kuće ili stana. Kuće s fasadom podižu vrijednost i cijenu nekretnine te o njoj ovisi energetski razred koji će nekretnini biti dodijeljen.

MOLERSKI RADOVI

Molerski radovi kao i farbarski radovi važan su segment uređenja prostora. Molerski radovi imaju ključnu ulogu prilikom izvodjenja završnih radova u gradjevinarstvu, prvenstveno zbog razloga što boje svakodnevno utiču na naše živote. Kada uđemo u neki prostor prvo njih primetimo, a tek onda oblike prisutne u njemu. Takođe, dokazano je da boje utiču na našu psihu. Bojom oplemenjujemo i oživljavamo prostor, dajemo mu sopstvenu notu a za to su zaslužni naši molerski radovi. Bojom postižemo kontraste, naglašavamo prostornost te prostoru dajemo novu dimenziju. Zahvaljujući savremenim tehnologijama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, ostalo je na namanama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte. Na današnjem tržištu, nudi se stotinu vrsta boja za enterijere, bitno je dobro izabrati vrstu jer su namene različite.

GIPSANI RADOVI

Bjeli kamen sadra ili gips je prirodni materijal koji je nastao pre 100-200 miliona godina. Sam gips je jedinjenje kalcijum sulfata i vode. S obzirom da se vrlo lako obrađuje, te da je potpuno neškodljiv, kao takav je vrlo zahvalan materijal u građevini. Ph vrednost gipsa je jednaka ph vrednosti ljudske kože, potpuno je bez mirisa i ne sadrži supstance koje bi mogle da ugroze zdravlje. Među gipsane radove koji se mogu izvoditi u adaptaciji i izgradnji enterijera spadaju:      Izrada spuštenih plafona      Izrada pregradnih zidova      Izrada obloge zida i postavljanje gipsanih ploča – suho malterisanje      Izrada polica i kaskada od gipsa     Obrada špaletni uz pomoć gipsa     Ugradnja stilskih lajsni i dekorativnih elemenata

TAPETARSKI RADOVI

Tapete su dekorativne zidne obloge koje se podjednako koriste u stambenim i komercijalnim prostorima. One mogu biti primenjene na cjeloj ili odredjenoj površini zida ili korištene kao bordura i pojedinačni element ukrašavanja. Izmišljene su od strane Kineza, koji su postavljali pirinčani papir na zidove još u dvestotoj godini prije nove ere. Od tada, nekoliko kultura (uključujući kinesku, arapasku, francusku, britansku i američku) je doprinjelo poboljšanju tapeta tokom vremena preko razvoja materijala. Današnje su tehnološki napredan proizvod koji je dostupan u razlicitim materijalima, vrstama, stilovima i obrascima. Veoma su lake za postavku i one su vrlo izdržljiva zidna obloga.

SPUŠTENI PLAFONI

Spušteni plafon se sastoji od metalne konstrukcije i gips-kartonskih ploča koje se vijcima kače na nju. Metalna potkonstrukcija sastoji se od “U” profila koji se organizuju u „roštilj“ rasporedu ili su postavljeni u jednom pravcu. Rastojanje kod profila je 50 cm. Vješaljkama se vrši fino štelovanje visine i dovođenje plafona u horizontalu. Oblaganje plafona vrši se gipskartonskim pločama debljine 12,5 milimerata. U kupatilu, za oblaganje preporučuju se vlagootporne ploče (zelene boje).  Nakon vezivanja gips ploča za konstukciju, spojevi između ploča se ispunjavaju git masom i postavlja se mrežica kako ne bi došlo do pukotina na spojevima dve ploče. Saznajte još o bandažiranju. Polukružni lučni plafoni izvode se savitljivim pločama, a spoj zida i plafona ispunjava se bjelim akrilom.

FARBARSKI RADOVI

Farbarski radovi se odnose na širok spektar poslova koji uključuju bojenje i zaštitu različitih površina u građevinskoj industriji. Prije samog bojenja, važno je izvršiti pripremu površina što uključuje čišćenje, struganje, brušenje, uklanjanje starih premaza i popravak oštećenja. Nakon pripreme, nanošenje osnovnih premaza služi za zaštitu površine, poboljšanje prianjanja i pripremu za nanošenje boja i lakova.Bojenje se obično obavlja uz pomoć različitih tehnika i alata, a odabir boja i lakova ovisi o vrsti površine, okolišnim uvjetima i estetskim preferencijama. Važno je da se farbarski radovi izvode na pravilan način kako bi se osigurala dugotrajnost površine, a također i sigurnost za radnike koji obavljaju te poslove.Uz estetski izgled, farbarski radovi također igraju važnu ulogu u zaštiti površina od vanjskih utjecaja poput vlage, sunca, korozije i habanja. Stoga, redovito održavanje i obnova farbarskih radova može produžiti životni vijek površine i uštedjeti troškove zamjene.

Povjerenje i vrijednost

Naši saradnici

Latest ekit news

Ekit Latest News

Scroll to Top